YOZGAT İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

İnanışlar

Kurşun Dökmek:
Hastanın üzeri iyice hava almayacak şekilde kapatılır. Bir kalbur içerisine soğan, ayna, üzerlik, kaşık ve içinde su bulunan geniş bir kap konulur. Kurşun tava içinde yağ ile birlikte eritildikten sonra kalbur içindeki tencerenin içerisine dökülür. Kurşun suyun içerisine dökülünce dağılıp çeşitli şekiller alır. Kurşun dökücü, bu şekillere bakarak yorumlar yapar. Eğer şekiller parlak olursa hastanın geleceğinin parlak olacağı, şekiller top yani bir araya toplanmış olarak düşerse göz değdiği, parça parça olursa hastanın iyi olacağı şekilde yorumlanır.
 
Üzerlik Tütsüleme:
Üzerlik güzel kokulu genellikle kurak yerlerde yetişen bir çeşit ottur. Dumanı insanın içini ferahlatır, yorgunluğu giderir. Nazar değsin değmesin eve dışarıdan bir misafir geldiğinde hemen üzerlik tüttürülür. Aynı zamanda insanların yanı sıra hayvanlara da üzerlik tüttürülür.
 
Göz Değmesi:
Göz değen kimseye kimin gözü değdiği anlaşılırsa hemen o kişinin eşiğinde bir parça odun kesilerek yakılır ve hastaya koklatılır. Hastalığın geçtiği söylenir.
 
Tıvga:
Yeni doğan bir çocuğun devamlı zayıflaması “tıvga” denilen hastalığın başlangıcı sayılır. Ocak olan bir kişi tarafından kızgın bir demirle dağlanarak önleneceğine inanılır.
 
Sarılık:
Hastanın iki kaşının ortasından temiz bir bıçak veya jilet ile kesilerek kan akar ve manda yoğurdu yemesini tavsiye eder.
 
Küpleme:
Nazardan veya fazla su içmekten karın şişmesi demektir. Bir demir parçasını veya iğneyi kızgın bir ateşte kızartarak hastanın göbeğini dağlamak suretiyle yapılır.